Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(77)
Forma i typ
Książki
(77)
Poradniki i przewodniki
(66)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(84)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(7)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(67)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(8)
Wypożyczalnia Filii Piechcin
(9)
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
(7)
Wypożyczalnia Filii Nr 1
(6)
Autor
Guziak Maria Goretti
(12)
Guziak Maria Goretti. Kuchenne inspiracje
(11)
Krawczyk Marta
(3)
Leśniewski Krzysztof
(3)
Durnowska Małgorzata
(2)
Hyży Karolina
(2)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Ochman Paweł
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Żurek Marzena (dietetyk)
(2)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Caputa Grzegorz
(1)
Caputa Jola
(1)
Chodkowski Czesław (1937- )
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Dajka Krystyna
(1)
Davidson Urlika
(1)
Dorota Próchniewicz
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dyduch Mariusz
(1)
Dymek Marta (wegetarianizm)
(1)
Dymek Marta. Autor
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(1)
Goretti Guziak Maria
(1)
Górnikowska Małgorzata
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kalinowska Wanda
(1)
Kawecki Edward
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944)
(1)
Kisielewski Marcin
(1)
Knochenhauer Kamila
(1)
Korkosz Michał
(1)
Kosik Małgorzata
(1)
Kostelecky Martin
(1)
Kubera Marcin
(1)
Lesiak Anna
(1)
Lundin Mia
(1)
Manolas Sophie
(1)
Matyjek Joanna
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
Małagowska Joanna
(1)
Meinhard Jessica
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Molohovec Elena Ivanovna (1831-1918)
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Nadziejko Jessica
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Novak Petr (1979- )
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pachla-Zawadzka Magdalena
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(1)
Polkowska Karolina
(1)
Pousette Urlika
(1)
Przybyszewska Maria (gastronomia)
(1)
Przygocka Elżbieta
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Rainey Sarah
(1)
Salamon Ewa
(1)
Schütz Anke
(1)
Sears Kate
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Shoemaker Wes
(1)
Siara Olga
(1)
Stępczyńska Edyta
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Szymczak Agnieszka
(1)
Terlikowska Maria (1920-1990)
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Wieczorek Marzena
(1)
Wieszczeczyńska Ewa
(1)
Witorzeńć Sylwia
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Wolański Robert (fotografia)
(1)
Wróbel Monika
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zygmuntowicz Andrzej (1951- )
(1)
Łacna Olga
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Łebkowski Mikołaj (1977- )
(1)
Łuczak Andrzej (sztuki piękne)
(1)
Łygaś Wojciech (1959- )
(1)
Śliwińska Katarzyna (ilustratorka)
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Żak Paweł (1965- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(29)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(66)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(75)
Język
polski
(73)
nieznany (1 0)
(2)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(5)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
0-5 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura czeska
(1)
Temat
Kuchnia polska
(10)
Obiad
(10)
Zdrowe odżywianie
(10)
Kulinaria
(9)
Zupy
(9)
Ciasta
(6)
Desery
(6)
Kuchnia wegańska
(6)
Potrawy jarskie
(6)
Warzywa
(5)
Weganizm
(5)
Dietetyka
(4)
Kanapki i przekąski
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Owoce
(4)
Pieczywo
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
Kasza
(3)
Kolacja
(3)
Kucharstwo
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Makaron
(3)
Mięso
(3)
Napoje
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Chleb
(2)
Gotowanie
(2)
Kluski
(2)
Konserwy
(2)
Konserwy mięsne
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Marynaty (produkty spożywcze)
(2)
Mózg
(2)
Odżywianie
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Sery
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Ziemniaki
(2)
Śniadanie
(2)
Białka
(1)
Cynk
(1)
Dieta KETO
(1)
Dieta ketogeniczna
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dorośli
(1)
Drób
(1)
Dziczyzna
(1)
Glikacja białek
(1)
Grzyby
(1)
Harry Potter (postać fikcyjna)
(1)
Hormony
(1)
Insulinooporność
(1)
Jod
(1)
Kaszotto
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Koktajle
(1)
Konserwy rybne
(1)
Koty
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia lubelska
(1)
Kuchnia mazurska
(1)
Kuchnia podhalańska
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia warmińska
(1)
Kuchnia wegatariańska
(1)
Kuchnia wielkopolska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Makarony
(1)
Menopauza
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Naleśniki, bliny, placki
(1)
Napary roślinne
(1)
Nawodnienie organizmu
(1)
Odporność
(1)
Osoby w wieku średnim
(1)
Otyłość brzuszna
(1)
Owoce morza
(1)
Pamięć
(1)
Pierogi
(1)
Podroby
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Risotto
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Pałuki (kraina historyczna)
(2)
Polska
(2)
Kujawy (kraina historyczna)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(4528)
Wiersze
(4288)
Powieść
(4229)
Opowiadania i nowele
(2712)
Powieść polska
(1746)
Książka kucharska
(77)
Kryminał
(1319)
Romans
(1144)
Powieść amerykańska
(1041)
Thriller
(778)
Powieść historyczna
(709)
Bajki i baśnie
(644)
Publikacja bogato ilustrowana
(583)
Wydawnictwa popularne
(563)
Powieść angielska
(529)
Opowiadanie dziecięce polskie
(509)
Literatura dziecięca polska
(504)
Praca zbiorowa
(493)
Poradnik
(482)
Opracowanie
(461)
Fantastyka
(435)
Fantasy
(432)
Książki dla małych dzieci
(419)
Powieść przygodowa
(411)
Saga rodzinna
(409)
Komiks
(403)
Reportaż
(358)
Wydawnictwa dla dzieci
(350)
Literatura polska
(345)
Książka obrazkowa
(326)
Fraszki
(321)
Powieść psychologiczna
(313)
Broszura
(312)
Biografie
(303)
Pamiętniki i wspomnienia
(300)
Biografia
(294)
Powieść norweska
(292)
Dokumenty dźwiękowe
(286)
Sensacja
(269)
Pamiętniki polskie
(265)
Książki mówione
(262)
Poradniki
(259)
Publikacje dla dzieci
(239)
Powieść erotyczna
(234)
Podręczniki akademickie
(230)
Poezja dziecięca polska
(226)
Powieść młodzieżowa polska
(210)
Powieść niemiecka
(206)
Powieść kryminalna
(201)
Przypowieść
(200)
Książka zabawka
(185)
Pieśń
(181)
Przepisy kulinarne
(166)
Powieść dziecięca polska
(164)
Literatura amerykańska
(154)
Materiały pomocnicze dla szkół
(150)
Powieść o miłości
(147)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(145)
Powieść biograficzna
(144)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(137)
Encyklopedie
(135)
Romans historyczny
(132)
Antologia
(128)
Podręczniki
(121)
Opowiadanie polskie
(120)
Antologie
(115)
Manga
(114)
Opowiadania i nowele przygodowe
(114)
Esej
(110)
Literatura angielska
(107)
Powieść sensacyjna
(107)
Powieść wojenna
(105)
Powieść francuska
(104)
Publicystyka
(103)
Poezja polska
(98)
Audiobooki
(92)
Publicystyka polska
(92)
Książki zabawki
(89)
Książki dla najmłodszych
(88)
Tragedia
(88)
Treny
(85)
Komiksy
(84)
Powieść obyczajowa polska
(84)
Komedia
(82)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(77)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(77)
Literatura dziecięca angielska
(76)
Reportaż polski
(75)
Wywiad dziennikarski
(75)
Literatura dla dzieci
(74)
Poemat
(74)
Powieść fantastyczna
(73)
Literatura dziecięca amerykańska
(70)
Powieść dziecięca angielska
(70)
Literatura młodzieżowa polska
(69)
Literatura podróżnicza polska
(69)
Sonety
(69)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(68)
Horror
(67)
Powieść młodzieżowa angielska
(66)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(66)
Medycyna i zdrowie
(9)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
77 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dieta wzmacniajaca odporność / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 184, [8] stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Porady dietetyka i przepisy.
Jedz zdrowo, ruszaj się - pracuj na odporność przez cały rok! Nasza odporność zależy od wielu czynników, a nasze ciało jest wyposażone w liczne, niesamowite mechanizmy broniące nas przed bakteriami i wirusami. Jednak zdarza się, że nie pracują one właściwie, jeśli nie potrafimy o siebie zadbać. Aby nie dopuścić do osłabienia odporności można m.in. stosować właściwą dietę. Nie wystarczy jednak okazjonalnie zjeść kilka zdrowych produktów. Na odporność trzeba zapracować krok po kroku, pamiętaj o podstawach, takich jak odpowiednia ilość makroskładników, witamin czy dbałość o kondycję bakterii jelitowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Porady Marka Łebkowskiego to prawdziwa „biblia polskiej kuchni”! Znajdziesz tu najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach, a dzięki tej książce odkryjesz sekrety rodzimych receptur i zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie! Mistrz sztuki kulinarnej Marek Łebkowski zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to: - czas przygotowania - ułatwia zaplanowanie pracy - stopień trudności - pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu - liczba porcji - umożliwia przeliczenie ilości składników - składniki - szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką - opis krok po kroku - poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem. „Z książkami Marka Łebkowskiego pierwszy raz zetknęłam się 20 lat temu, m.in. to z nich uczyłam się gotować. A teraz do moich rąk trafia wznowienie klasyki, która nie dość, że ma lekką i przyjemną formę, to wciąż jest aktualna. Jestem przekonana, że wiele osób może nauczyć się z niej gotować. A wszystko to dzięki prostym, zrozumiałym przepisom, klarownym instrukcjom i ponadczasowej treści”. (Laura Osęka, psychodietetyczka i krytyczka książek kulinarnych) „Kuchnia polska” Marka Łebkowskiego to książka, która mnie ukształtowała kulinarnie, otworzyła na skarby polskiej tradycji kulinarnej i nauczyła klasyki - knedli, kotletów, strucli makowej czy kartoflanki z zacierkami. Autor odkrywał przed czytelnikami sekrety sufletów, sznycli, opowiadał o daniach z dzikich głuszców, cietrzewi i kuropatw, ale także wykwintnych raków, żabich udek i ślimaków często goszczących na stołach polskich królów. Dzięki fotografiom Łebkowskiego 20 lat temu zobaczyłam pierwszy raz, jak wygląda rambutan czy durian. „Kuchnia polska” Łebkowskiego to „biblia kuchni polskiej”, a jej Autor włożył tytaniczną pracę w czytelne i dokładne opracowanie klasycznych przepisów kuchni polskiej (także tych czerpiących z wpływów orientalnych), sięgając do najstarszych tradycji i pochodzenia rodzimej kuchni opisanych skrupulatnie w Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, książek Marii Ochorowicz-Monatowej i Lucyny Ćwierczakowiczowej. Marek Łebkowski ukazuje kuchnię polską pełną wpływów, godnie prezentującą się na makie smaków Europy i świata, kuchnię, z której możemy być dumni. „Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego” wydana w odświeżonej wersji przez Wydawnictwo Publicat to obowiązkowa pozycja domowego kucharza. Przepisy w niej zawarte są sprawdzone i świetnie dopracowane, nie stanowią jedynie zasłyszanych i zebranych receptur od gospodyń domowych. W czasach, gdy niemal wszystko udaje się znaleźć w internecie, warto weryfikować znalezione przepisy u źródła, w książce pełnej praktycznych porad, dokładnych wskazówek dotyczących obróbki warzyw, mięs, pochodzenia przypraw. Wznowione wydanie w czystej, nowoczesnej formie zyskało przejrzystość i lekkość. Oprócz klasycznych pierogów, kruchych rogalików, mazurków czy żeberek pieczonych w kapuście są w niej także przepisy na dania, których inspiracja pochodzi z kuchni krajów śródziemnomorskich - słone ciasteczka z oliwkami, przepiórki z winogronami, doskonałe sosy kuchni francuskiej, ale tez likiery, nalewki, czy wyborne poncze. Ta książka to doskonały prezent dla miłośników klasyki, poszukujących korzeni rodzimej kuchni. Dla tych, którzy nie zdążyli nauczyć się gotować od własnej babci, a którym bliskie jest określenie „kochanie przez gotowanie”. (Kasia Marciniewicz, autorka bloga kulinarnego ChilliBite.pl, książki „W słoiku”, miłośniczka pierogów i ajerkoniaku) „Marek Łebkowski był nie tylko mistrzem gotowania, ale także znawcą historii polskiej kuchni i świetnym nauczycielem. Na jego książkach wychowały się pokolenia, bo pisał przystępnie, klarownie, dawał wskazówki i inspirował wyobraźnię. Przepisy i uwagi świetnie się czyta, a informacje o dawnych technikach gotowania, utensyliach kuchennych i zwyczajach są bezcenne. To gotowanie domowe w najlepszym wydaniu, wzbogacone o opowieść, poradę i fachowe wsparcie. Takie książki pisze tylko mężczyzna marzeń!” (Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna) „Przewracając karty tego kompendium gotowania, można codziennie odkrywać stare i nowe. Stare, bo pokazuje przebogatą spuściznę naszej kuchni, a nowe, bo inspiruje do wprowadzenia na nasz stół dań może i zapomnianych, ale o jakże świeżych doznaniach. „Spróbuj, może tym razem na inny sposób? To nic trudnego, tylko zobacz. I gotuj!” - zdaje się mówić nasz mistrz i szczodrze dzieli się swoją przeogromną wiedzą. „Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego” przypomina mi bardzo długi, wykwintny stół - jak stąd do Francji i z powrotem, dlatego że nasze kulinarne kultury niejednokrotnie się spotykały, wymieniały i wspólnie inspirowały. Korzystajmy z tej spuścizny!” (Gieno Mientkiewicz, dziennikarz, odkrywca serów polskich, propagator kultury kulinarnej).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 R (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Piechcin
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 R (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 R (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 R (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu pycha : słodkie i słone przepisy / Joanna Małagowska. - Kraków : Flow Books, 2019. - 267, [5] stron : fotografie ; 24 cm.
Proste i praktyczne przepisy, które pokochały tysiące czytelników bloga Po prostu pycha. W książce znajdziesz 70 przepisów na śniadania, obiady, słodkości, a także dania „odchudzone” z kalorii. Zachwyć bliskich potrawami, które podbiją ich podniebienia i serca. Nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby przygotować doskonałe danie! Łatwo dostępne składniki, proste rozwiązania i pomysłowość to klucz do sukcesu! Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe, letnią zupę kalafiorową, różaną tartę z kurczakiem. Zdradza, jak przygotować lekką piankę malinowo-jogurtową, wyborne drożdżówki z serem i doskonałą pizzę. Nowe przepisy Joanny Małagowskiej oraz kilka największych hitów z jej bloga, który odwiedza niemal 2 miliony czytelników rocznie, a na Facebooku śledzi ponad 100 tysięcy osób, sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością. Smaczna kuchnia jest prostsza, niż myślisz! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Ponad 60 prostych i sprawdzonych przepisów ; Poznaj klucz do dobrego zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodkie co nieco / Joanna Matyjek. - Wydanie I. - Warszawa : Zwierciadło, 2022. - 351, [1] strona : fotografie, ilustracje, portret ; 25 cm.
Przepisy na święta, imprezy i różne okazje! Zastanawiasz się co przygotować, kiedy wpadną przyjaciółki na urodziny? Planujesz kolację z ukochanym z okazji Walentynek? Chcesz sprawić słodką niespodziankę rodzicom z okazji dnia mamy lub taty? A może planujecie wakacyjny piknik dla znajomych? Zbliża się halloween i szukasz pomysłu na poczęstunek? W książce znajdziesz ponad 100 przepisów na rożne okazje. Większe uroczystości i mniejsze imprezy w luźnym klimacie. Joanna Matyjek proponuje zestawy potraw w którym znajdziecie coś słodkiego, wytrwanego i coś do picia. Przepisy można dowolnie łączyć i tworzyć własne menu. Propozycja autorki można traktować jako inspirację a jakie menu zagości na imprezie, którą przygotowujesz zależy od twojej kreatywności. Joanna Matyjek Autorka bloga Odczaruj Gary, na którym dzieli się z czytelnikami przepisami na arcyciekawe potrawy. Rozwój bloga zaowocował powstaniem słynnego Studia Odczaruj Gary. Moje Studio to miejsce, w którym spełniam się zawodowo: gotuję, stylizuję i fotografuję. Tworzymy apetyczne projekty kulinarne, książki kucharskie czy reklamy jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak jeść słodycze i nie tyć : 100 przepisów na zdrowe słodkości / Jessica Meinhard. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 254, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Na 4 stronie okładki: Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu. Autorka podaje łatwo dostępne zamienniki produktów, które można śmiało zastosować bez uszczerbku dla smaku.
„Jak jeść słodycze i nie tyć” to rewolucyjna książka kucharska autorstwa Jessiki Meinhard, popularnej instablogerki, która na własnym przykładzie przekonuje, że można osiągnąć wymarzoną, szczupłą sylwetkę bez wyrzeczeń! Bo czy jest coś gorszego w diecie odchudzającej niż rezygnacja z ulubionych słodkości? Niejedna z nas już wielokrotnie podejmowała próby przejścia na dietę, żeby schudnąć. Chęci zawsze były dobre, ale brakowało rzeczy najważniejszej – motywacji do tego, by ze swojej diety raz na zawsze wyrzucić desery. Nie jest to łatwe, a dla wielu całkowita rezygnacja z ulubionych słodyczy kończy się tym, że kolejna próba wytrwania w postanowieniu pali na panewce. Co zrobić, żeby schudnąć, ale jednocześnie nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia słodkich przekąsek? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w nowej książce Jessiki Meinhard, „Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości”. Autorka prezentuje w niej własne receptury na fantastyczne desery, których pałaszowanie nie przyprawi Cię ani o wyrzuty sumienia, ani o dodatkowe kilogramy! Nie wszystko, co jest pyszne i słodkie, musi być niezdrowe i tuczące! Wśród stu przepisów w „Jak jeść słodycze i nie tyć” znajdziesz pomysły na ciasta, ciasteczka, torty, batony, czekoladki, cukierki i lody, które są nie tylko smaczne, ale jednocześnie… zdrowe! Każdy przepis ma wersję podstawową, ale także równie smakowitą wersję wegańską oraz taką bez glutenu i laktozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym! Dorastaliśmy w przekonaniu, że kolacja to kanapka z serem albo pizza na wynos. Ale wcale nie musi tak być! Możesz przygotować bruschetty z pieczoną papryką, kukurydzę z masłem limonkowym albo carbonarę z paloną brukselką – opcji jest nieskończenie wiele. "Kolacje" Małgosi Minty to 93 proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery, z których skomponujesz smakowitą wieczorną ucztę. Kolacja do zjedzenia w pojedynkę w wygodnym dresie, romantyczny posiłek we dwójkę, a może swawolne spotkanie w większym gronie? W tej książce znajdziesz przepisy na absolutnie każdą okazję. Dowiesz się, jak urządzić kolację, kiedy masz za mało krzeseł – albo za mało czasu – a spodziewasz się wielu gości, jak samodzielnie upiec focaccię lub sprytnie wykorzystać składniki dostępne w zwykłych sklepach. A może naszła cię ochota na coś słodkiego? Chałka z koglem-moglem i jagodami albo Eton mess z owocami to tylko niektóre ze smakołyków, o które będą cię błagać znajomi. Ich przygotowanie zajmie ci jedynie kilka minut! Bo w kolacjach nie chodzi o długie godziny spędzone na gotowaniu; najważniejszy jest czas na jedzenie i – ewentualnie – kieliszek wina. Choć Małgosia Minta nie urodziła się we Włoszech ani we Francji, z prawdziwą pasją opowiada o winach. Przekona cię, że wybranie butelki dobrego trunku w supermarkecie nie wymaga ogromnej sommelierskiej wiedzy i może być sporą frajdą. Może zostaniesz na kolację?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pokonaj zespół metaboliczny : 170 autorskich przepisów / Justyna Mizera. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2021. - 309, [3] strony : fotografie, portrety ; 22 cm.
Na okładce: Jak dzięki diecie pozbyć się otyłości brzusznej, nadciśnienia i insulinoodporności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nawet najlepsza książka ani film nie oddadzą smaku i aromatu kremowego piwa serwowanego Pod Trzema Miotłami. Chciałbyś spróbować wybornych potraw z serii o Harrym Potterze? Dziś możesz wykonać je w swoim domu. Nie potrzebujesz kuchni pod Wielką Salą i skrzatów domowych do pomocy. Wystarczą dobre i sprawdzone receptury!
W tej księdze kucharskiej znajdziesz przepisy na między innymi: dyniowe paszteciki, czekoladowe żaby, lukrecjowe różdżki, kociołkowe pieguski, a nawet kanapki z peklowaną wołowiną od pani Weasley.
Przeżyj niezwykłe święta Bożego Narodzenia oraz romantyczne walentynki, zorganizuj ucztę na rozpoczęcie semestru i zaproś przyjaciół na herbatę na skraju lasu.
By wreszcie poczuć się jak w Hogwarcie, stwórz potrawy, których smak przeniesie cię do świata Harry’ego Pottera i jego przyjaciół.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupa dobra na wszystko / Jolanta Naklicka-Kleser. - [Wydanie I]. - [Poznań] : [Dom Wydawniczy Rebis], [2020]. - 242, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu „Pytanie na śniadanie”, podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jemy zdrowo)
W najnowszej książce kucharskiej z serii Jemy zdrowo znajdziesz 120 naszych ulubionych przepisów, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Ponad 15 000 sprzedanych egzemplarzy pierwszego tomu i tysiące wiadomości od zachwyconych czytelników i czytelniczek było dla nas motywacją, by przyrządzić kolejną porcję zdrowych i smacznych inspiracji. ? Z przyjemnością przedstawiamy książkę Jemy zdrowo i smacznie - 120 pysznych i lekkich przepisów na co dzień. Smakować będzie wszystkim: od juniorów po seniorów. W kuchni spędzisz pół godziny zamiast połowy dnia. Przy każdym przepisie znajdziesz dokładny czas przygotowania i wartości odżywcze dania. Książka powstawała w zwykłej, standardowo wyposażonej kuchni. Skoro my daliśmy radę, to Ty też na pewno sobie poradzisz. Czym różni się nasza nowa książka kucharska od tomu Jemy zdrowo - szybko i prosto? To, co najważniejsze, nie zmienia się: przepisy tworzyliśmy z myślą o wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej, nie komplikując sobie życia. Przy każdym z nich znajdziesz czas przygotowania i wartości odżywcze, a na końcu książki - listę zamienników. Czy czeka Cię coś nowego? W porównaniu do pierwszego tomu rozszerzyliśmy trochę repertuar składników i sposobów ich przyrządzenia. Znajdziesz tu więcej śniadań na słono i więcej dań mięsnych. Wszystkich 120 nowych przepisów podzieliśmy na kategorie, które znasz już z pierwszego tomu. Słone i słodkie przekąski połączyliśmy w jeden rozdział, a nową kategorię stanowią pyszne sałatki. 224 stron pomysłów na zdrowe odżywianie. Składniki, które na pewno masz w domu. Gotowe w pół godziny. Wartości odżywcze dań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kasze w roślinnej kuchni regionalnej / Paweł Ochman. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2022. - 254, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Na okładce: Autor bloga Weganon.
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach. Poznajmy roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Na okładce: autor bloga Weganon.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie : pasty, dipy, kremy / Iwona Orzechowska-Zeidler. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2020. - 191, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Z tyłu okładki: ponad 100 przepisów na wegańskie i wegetariańskie pasty oraz domowe pieczywo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej