Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(2)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Śniechowska Beata
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Powieść amerykańska
(2150)
Powieść obyczajowa
(2149)
Kobieta
(2098)
Powieść polska
(2022)
Literatura polska
(1403)
Książka kucharska
(-)
Rodzina
(1220)
Miłość
(1207)
Tajemnica
(1203)
Bajka dla dzieci
(1152)
Przyjaźń
(1127)
Powieść angielska
(1089)
Relacje międzyludzkie
(915)
Literatura amerykańska
(774)
Powieść psychologiczna dla młodzieży
(658)
Powieść historyczna
(632)
Poezja polska
(622)
Śledztwo i dochodzenie
(608)
Zabójstwo
(586)
Powieść obyczajowa dla dzieci
(576)
Uczucia
(560)
Zwierzęta
(527)
Powieść przygodowa dla młodzieży
(524)
Powieść sensacyjna
(491)
Polska
(476)
Powieść młodzieżowa polska
(470)
Rodzeństwo
(469)
Literatura angielska
(467)
Romans
(446)
Powieść kryminalna
(445)
Literatura dziecięca polska
(444)
II wojna światowa (1939-1945)
(438)
Nastolatki
(435)
Relacja romantyczna
(425)
Dziewczęta
(418)
Trudne sytuacje życiowe
(418)
Sekrety rodzinne
(413)
Język polski
(408)
Magia
(398)
Powieść Amerykańska
(391)
Małżeństwo
(387)
Powieść fantastyczna
(375)
Dzieci
(374)
Dziecko
(371)
Życie codzienne
(368)
Wybory życiowe
(353)
Powieść fantastyczno-realistyczna dla dzieci
(342)
Boże Narodzenie
(337)
Historia
(335)
Policjanci
(306)
Powieść francuska
(303)
Przestępczość zorganizowana
(294)
Pamiętniki polskie
(291)
Osoby zaginione
(288)
Bajka polska
(286)
Powieść psychologiczna
(272)
Matki i córki
(258)
Literatura młodzieżowa polska
(257)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(250)
Romans historyczny
(249)
Żydzi
(249)
Uczniowie
(248)
Wojna 1939-1945 r.
(246)
Powieść niemiecka
(243)
Psy
(239)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(238)
Wychowanie w rodzinie
(232)
Zakochanie
(217)
Psychologia
(215)
Powieść przgodowa dla dzieci
(210)
Dziennikarze
(209)
Opowiadanie polskie
(207)
Dokument dźwiękowy
(205)
Podróże
(204)
Arystokracja
(199)
Filozofia
(199)
Wakacje
(194)
Uprowadzenie
(193)
Literatura norweska
(184)
Bajki dla dzieci
(183)
Koty
(180)
Dziadkowie i wnuki
(179)
Zemsta
(177)
Literatura
(176)
Ojcowie i córki
(174)
Kultura
(170)
Powieść fantastyczno-naukowa
(170)
Marzenia
(168)
Ludzie bogaci
(166)
Młodzież
(166)
Poszukiwania zaginionych
(164)
Pisarze polscy
(162)
Literatura popularno-naukowa da dzieci i młodzieży
(161)
Samotność
(160)
Geografia
(159)
Ludzie a zwierzęta
(159)
Baśnie dla dzieci
(158)
Wydawnictwa popularne
(157)
Literatura francuska
(156)
Polityka
(155)
Bajeczka dla dzieci
(151)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej